DESTEK KONTURU

Rakipler hiç kompetisyon yapmasa ve siz en iyi kontratlara müdahale olmadan ulaşıyor olsanız, briç masasında hayat son derece kolay olurdu. Fakat artık özellikle ikili turnuvalarda düşman sizi hiç rahat bırakmıyor, devamlı konuşarak deklera sahanızı çalıyorlar. Tabii eğer daralan mesafelerde bile doğru kararları verebiliyor iseniz, bunun hiçbir zararı yok. Yine de dar alanlarda mücadele edebilmek için son yıllarda bazı silahlar geliştirildi, bunlardan faydalanabilirsiniz.
İkili turnuva oynuyorsunuz ve eliniz:

Kimse zonda değil ve ortak 1 ♦ açıp, sağınız pas, siz 1 Kör dediğinizde seyir normal görünüyor. Fakat birden rüzgâr çıkıyor ve solunuzda 1 Pik  ortaktan 2 Kör , rakipten sıçrayarak 3 Pik  sizin önünüze geliyor. Denizde çalkantı ve seyir bozuluyor. Rotayı nasıl tutturacaksınız?
Ortakta dörtlü kör varsa zon söylemek istiyorsunuz, fakat ya ortak üçlü kör ile tutmuşsa? O zaman da rakipleri cezalandırmak işinize geliyor. Kararınız nedir?
Kendimi hiç de rahat hissetmeyerek kontr dedim. Dört el şöyle idi:
Beş defans lövesi ile rakipleri bir batırırken averajın biraz üzerinde skor aldık. Bazı ekipler bizim ellerimiz ile 3 SA ve 4 Kör  yapmışlar. Ortaktaki treflilerden birinin yerine dördüncü körü koyun 4 Kör kabak oluyor ve bize çok kötü olacaktı.
Hiç istemediğim bir şekilde karar vermeye zorlanmam beni çok rahatsız etti ve bir çözüm araştırırken o zamanki takım arkadaşlarım Jeff Meckstorh ve Eric Rodvvell'in basit bir tedavi metodu ile bu aşamadaki karar hastalığına bir ilaç bulduklarını gördüm.

Deklerasyon aşağıdaki gibi geliştiğinde

Açan şimdi kontr derse üçlü koz fiti gösteriyor.

Körü direk tutarsa dörtlü koz fitini garanti ediyor.
Tamam, bir pike ceza kontru atma şansınızı kaybediyorsunuz, fakat son beş sene içerisinde kaç kere 1 Pike kontr attınız da ortak tuttu ve deklera orada bitti? Kaldı ki kaybedilen bir şey yok. Siz pas der iseniz ortak pik kısalığı ile kontr diyerek konuşmayı tekrar açabilir ve sizde de pikler var, kör yoksa cezaya çevirebilirsiniz.
Diğer husus, rakip 1 Pik deyince ortak zor durumda kaldı. Üçlü körü ile tutsun mu, pas mı geçsin?
Kontr hayatı kolaylaştırıyor. Yukarıdaki elde ortağın üçlü veya dörtlü kör fitine göre iki muhtemel konuşma var.

Buradaki önemli husus, ortak destek kontru ile üçlü koz fiti verdiğinde gücü belli değil. Minimum bir açıştan 2 Trefl  açmaya yakın ele kadar her türlü eli olabilir.
Extra değerlerini bir sonraki konuşmasında vermesi gerekir.

Diyelim ki eliniz:
ve deklera biraz evvel olduğu gibi başladı.

Önce kontr diyerek üçlü kör fitinizi gösterip devamında ise:

Bu noktada 3 Trefl diyerek extra kuvvet ve dağılımınızı gösterebilirsiniz.
İkinci olarak bu konvansiyon ortağın majörünü iki seviyesine yükseltmenize fırsat veren bütün rakip müdahaleleri üzerine geçerlidir, örnek:



Ortaklık anlaşması ile destek kontrunu benzer sekanslar için de kullanabilirsiniz

Kontr yine üçlü kör fiti manasına gelebilir. Bir tane istisna var ve expertler de hemfikir.
Burada kontr dörtlü kör gösterir, üçlü karo fiti değil.


Bu sekansları partneriniz ile tartışın. Kompetisyonda destek kontru kararlarınızda size yardımcı olabilir.