KARA KUTU

Bob Havvk'ın radyo Lemac'ta anlattığı briç hikâyelerden en beğendiğim, küçük kara kutu ile ilgili olanıdır. Bir zamanların devamlı kazanan briç oyuncusu kritik bir karar vermesi gerektiğinde cebinden siyah bir kutu çıkarıyor ve kimsenin görmesine izin vermeden içine bakıp kapatıyor ve tekrar cebine koyuyor. Devamlı değişik partnerle oynamasına rağmen adam hep üst sıralarda bitiriyor. Günlerden bir gün adam ölüncü tek kıymetli varlığının küçük kara kutusu olduğu anlaşılıyor ve açık arttırma ile satışa çıkarılıyor. Açık artırmada en fazla fiyatı veren kişi, kulüpte de her el zon söylemesi ile tanınıyor. Heyecanla kutuyu açtığında içinden üzerinde tek bir kelime yazılı paçavra bir kağıt parçası çıkıyor: PAS.
Kuvvetli rakiplere karşı kompetisyon yapmanın, kontrat rakiplerde kaldığında deklerana nasıl yardımcı olduğunu bundan evvelki bölümde üstüne basa basa anlatmıştım.
1986 Rosenblum Cup Dünya Takım Şampiyonasında Meksika takımı favori Pakistan takımını yenerek knock-out'tan elimine etmiş ve Swiss grubuna göndermişti. Pakistan takımı gücünü göstererek oradan tekrar çıktı ve finale kadar gelip finalde VVoolsey, Manfîeld, Boyd, Robinson, Silverman ve Lipsitz'den oluşan Amerika takımına yenilerek ikinci oldu. ✓
Meksika'nın Zia Mahmood ve arkadaşları takımına üstünlük sağladığı maçtan bir el:






(a) 11-14 puan
(b) 12-14 puan
(c) 3*'e transfer
(d) Körde zon daveti
Birinci masada, Nisar Pik Rua atak etti. Dekleran Laura Mariscal yerden As ile alıp kozları çekti ve valeye doğru trefii oynadı. Defans Rua ile alıp karo döndü. Deleran 1 SA açılışından endikasyon alarak ikinci trefle küçük koydu. Batı onör ezemeden Asını almak zorunda kalınca kontrat oldu.
Diğer masada biz zayıf sanzatu oynamıyorduk ve uzun rengim ortağın atağını cazip kılmadığından oyun açmayı aklıma bile getirmedim. Bu karar oyun içerisinde lehimize oldu. Pik Rua atağını Zia bcşladığından trefli oynayarak kontratı batırabilirmişim, fakat o sırada bunu fark etmek çok zor. Pik Vale ile devam ettim. Zia Asla alıp kozları topladı, bir pike elden çakarak dağılımları öğrenmeye çalıştı. Elden trefli oynayıp yerden-valeyi koydu ve Ruaya kaybetti. Reygadas Pik 10 ile devam etti ve ben karo 3 attım (Roman defos karo dönüşü istiyor) Zia karo As ile yere geçip trefli çevirdi. RDV pik, karodan bir şeyler ve Trefl As da olsa idi oyun açardım diye düşünüp elden trefli Damını girdi ve bir battı.

Tavsiye:

Sınırda karar elleri ile konuşup konuşmamak için aşağıdaki şartlar oluştuğunda pas
geçmenizi öneriyorum.
1.  Renginiz, ortağın atak etmesini istemediğiniz kadar zayıf.

2.  Renginiz nihai kontratın size ait olmayacağı sinyallerini veriyor. (Hem minör, hem zayıf)

3-Eli rakiplerin oynaması ihtimalini yüksek görüyorsunuz. Dekleran bu bilgilerden faydalanmasın diye Puan ve dağılımınızı açığa çıkarmak istemiyorsunuz