SÖZ GÜMÜŞSE, SÜKUT ALTINDIR

Eskilerde, briç metotları henüz tam rafine edilmemişken amaç, makûl kontratlara gelebilmek idi. Zaman içinde hedefe giden yolda binlerce bilimsel deklera ile takviyeler yapıldı. Son dönemlerde ise amaç iki yönlü oldu: Kendi ortaklığımız için en iyi kontratı tespit ederken bir yandan da rakiplerin işlerini bozmaya ve onların deklera sahalarını kısaltarak uygun kontratlara gelmelerini engellemeye çalışıyoruz. Pre-emptive açılışlar, iki renkli ellerle sıçramalı dekleralar, Multi konvansiyonu, sıra dışı sanzatular hep bu ikinci amaca yönelik.
Kabul edelim ki, insanlar konuşmasını seviyor fakat bunun yanı sıra yine kabul edelim ki hayatta hoşumuza giden her şeyin bir bedeli var. Bu dekleralar zayıf rakiplere karşı avantaj sağladığı kadar, eğer kontrat rakipte kalırsa deklarana da yol gösterici oluyor. Demek ki esas ustalık, düşman radyomuzu dinliyor ise sesini kapatabilmek.
1985 Spingold takım seçmelerinde NPC takım kaptanı olarak 256 tane board seyrettim ve yaşadım. En yüksek mertebelerde kompetisyonlara ve yeteneklere şahit oldum. Büyük sv/inglere neden olan iki eli mercek altına alarak analizlerini sizlerle paylaşmak istiyorum.



a) Sıra dışı, her iki minörde uzunluk.
Birinci masada Trefl V atağından sonra Eric Rodwell yerden damı koyup kazandı ve Kör 2 oynadı. Doğuda oturan Chip Martel, ruayı koyunca ortağından Dam düştü ve tekrar kör dönerek ortağı Lew Stansby'e çaktırdı. Defans ilerleyen bölümde iki de karo lövesi tahsil ederek kontratı bir batırdı. '
İkinci masada, Marty Bergen Kör D atak etti. Deklareden gerekli ikazları almış olan Hugh Ross kör damının tek olduğunu tahmin etti ve hemen yerden Kör A girerek Batı'da 2-1-5-5 dağılıma oynadı. İki tur kozdan sonra trefli empası geçince 10 I.M.P. Grand National takımına gitti.





(a) Artifisyel kuvvetli
(b) Trefler ile pozitif cevap
(c) Romen key card Blackwood
(d) 5 Astan dördü var
(e) Pik damı var mı ?
(f) Evet



(g) precision: 16+ puan herhangi dağılım
(h) Dxx'den daha kötü pikler
(i) Roman key Card BIackwood
(j) Bir As
(k)Grand şilem denemesi
(I) İki Rua
Rakiplerin müdahalesi olmadan 7 PİK kontratına gelen Ross, KörVale atağını yerdeki tek Rua ile alıp pik Ası ile ele geldi ve bir kör çaktırdı. Karo çakası ile tekrar ele geldi ve Doğu'dan kör damının düşmüş olmasını rakiplerinin kendisini şaşırtmak için yaptıklarını düşünüp bir köre daha yerden çaktı ve Eddie VVorld üste çakarak kontratı batırdı.
Diğer odada Bob Hamman Karo 4 atak etti. Rodvvell yerden As ile alıp (elden kör atıyor) hemen iki tur koz çekti. Batı ikinciye boş verince kör Ruaya gitti, karoya çakarak ele geldi, bir köre daha yerden ve karoya elden çaktı. Artık kontrat olmuştu. Rodvvell bütün kozlarını çekerek Batıyı trefliler ile körler arasında squeeze etti. 14 İMP Spingold takımına.
Bu iki örnekten nasıl bir ders çıkarabiliriz?
Birinci elde Stansby sessiz kalmayı tercih etti. Eğer gerekli şartlar oluşursa ilerki bir safhada devreye girebilirdi; Bergen ise derhal müdahale etmeyi tercih etti. Zon durumu lehine olsa idi konuşması doğru idi, fakat kırmızıya beyazda bu el ile overcall yapmak için belirgin bir şart yok.
İkinci elde Wold mükemmel yedili rengine rağmen preemptive konuşmadı. Rakip 2+ kuvvetli açıp ortağından pozitif cevap almış iken karolarını göstermeyi uygun bulmamıştı. Belki ileride atak gösterici bir kontr imkânı bulabilirdi. Bu imkân gelmedi ama rakibi bilgilendirmemiş olması neticesinde kontrat batmıştı.
Buradan geçiyoruz 1985 yılı  Wİnnipeg'de yapılan ulusal ikili şampiyonasına.





1 Kör oyun açışım üzerine Batı kitaplarda yazmayan ancak son zamanlarda sıkça rastlanan bir ikili turnuva taktiği ile preemptiv 3♦'ya sıçradı. Agresif konuşmayı seven karım Edith direk 4NT il as sordu. Doğu işleri zorlaştırmak amacı ile 6♦'ya sıçradığında benim kontrum DEPO - Sıfır, iki veya dört key-card gösteriyordu. Edith bu kontru cezaya çevirebilirdi. Fakat şilem söylemesini seviyor!
Batı ♦A çıkıp körle devam etti. Elden alıp ikinci karomu yere çaktırdım ve As trefliyi çektim (Viyana Darbesi) arkasından da kozları. Son kozu çekmeden önce durum şöyleydi:

Son koz üzerine Doğu sıkışıyor. Siyah renklerden birini terk etmek zorunda kalınca oluyor.
Batı premptive konuştuğu için trefli Ruası ile pik Damını Doğu'ya vererek oynadım. Eğer hiç konuşma olmasa idi pik empasını atabilirdim, çakarak üçüncü turda Damı düşürmeye çalışabilirdim ve Dam düşmeyince Batı'yı siyah renklerden squeeze etmeye uğraşabilirdim.
Ne zaman kompetisyon yapılıp ne zaman yapılmayacağına karar vermek, havada asılı duran bir sürü puanın da kimin hanesine yazılacağı demek oluyor.



Tavsiyem:




Bu gibi durumlarda şu üç soruyu
kendinize sorun.
1. Bu ei kime ait?

2. Eğer rakiplere ait ise kârlı çıkacağımız bir baraj imkânı var mı?

3. Konuşarak ortağa atak gösterebilirmi yim ?